Seorang saintis nuklear Iran terbunuh dengan senjata kawalan jauh

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Iran: Mohsin Fakhrizadeh, seorang saintis nuklear yang dikenali sebagai arkitek program nuklear Iran, telah terbunuh dengan senjata kawalan jauh. Pengebom itu menyerang tidak lama selepas tengah hari di hadapan pusat pengambilan polis di bahagian timur ibu negara, Teheran, menurut laporan agensi berita Fars separa rasmi Iran.
Sejak awal, pemimpin tertinggi Iran telah menyalahkan Israel atas pembunuhan tersebut. Pemimpin Tertinggi Iran Ayatollah Ali Khamenei dan pemimpin lain telah berjanji untuk membalas pembunuhan ketua saintis nuklear negara itu, Mohsen Fakhrizadeh.

Menurut laporan Fars News pada hari Ahad, Fakhrizadeh dalam perjalanan dengan isterinya dengan kenderaan kalis peluru pada hari Jumaat yang lalu. Pada masa itu, tiga kenderaan pasukan keselamatan terlibat dalam keselamatan mereka. Kemudian ada bunyi peluru dilepaskan ke sebuah kereta. Dia kemudian keluar untuk melihat apa yang telah berlaku. Dia ditembak sejurus keluar dari kereta dengan pistol kawalan jauh.
Fars News melaporkan bahawa dia ditembak 150 meter dari kereta Fakhrizadeh. Dia ditembak sekurang-kurangnya tiga kali. Pengawalnya juga ditembak. Mereka diserang selama kira-kira tiga minit.
Sementara itu, satu lagi agensi berita separa rasmi, ISNA, memetik Menteri Pertahanan Iran, Brigadir Jeneral Amir Hatami sebagai mengatakan bahawa kereta Fakhrizadeh telah diserang. Terdapat juga letupan dan penembakan rawak pada masa itu.
Sebuah laporan dari ISNA, yang memetik Hatami, mengatakan bahawa maklumat dari pasukan keselamatan menunjukkan bahawa kereta Fakhrizadeh telah diserang dengan senjata api. Televisyen kerajaan Iran, Irib, melaporkan bahawa pada awalnya letupan berlaku. Penyerang kemudian mula menembak.

Sebuah laporan oleh agensi berita IRNA yang dikendalikan oleh kerajaan pada hari Ahad mengatakan bahawa Sayed Kamal Kharazi, ketua Majlis Strategik Iran, membandingkan pembunuhan itu dengan kematian Qasim Soleimani, ketua Pengawal Revolusi negara itu. Soleimani terbunuh dalam serangan drone AS di Iraq awal tahun ini. Pembunuhan itu diperintahkan oleh Presiden AS Donald Trump.

Sementara itu, Pemimpin Tertinggi Iran Ayatollah Ali Khamenei telah berjanji untuk memastikan hukuman maksimum atas pembunuhan salah seorang saintis nuklear Iran, Fakhrizadeh, dan dalangnya. Dia mengatakan bahawa Fakhrizadeh telah memberikan nyawanya untuk negara.
Walaupun Israel telah dipersalahkan atas kematian Fakhri, pejabat Perdana Menteri Benjamin Netanyahu enggan memberikan komen. Dalam wawancara dengan Channel 12 News, Menteri Israel Tachi Hanegbi mengatakan bahawa dia tidak tahu siapa yang membunuh Fakhrizadeh. Namun, dia menyifatkan pembunuhan itu sangat memalukan bagi Iran.

Malay News
International Desk