Selamat tinggal Man United – Carrick

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

LONDON – Michael Carrick akan meninggalkan Manchester United selepas tiga aksi selaku pengurus sementara selepas kemenangan 3-2 ke atas Arsenal awal pagi tadi di Old Trafford, lapor ESPN.

Bekas pemain tengah itu berjaya kembali membawa  Red Devils kepada prestasi selepas pemecatan Ole Gunnar Solskjaer dua minggu lalu.

Ia dibuktikan menerusi kejayaan empat mata daripada dua saingan Liga Perdana berdepan Arsenal dan Chelsea selain mara ke kelompok 16 terakhir Liga Juara-Juara.

Carrick adalah sebahagian daripada staf kejurulatihan Solskjaer dan dikritik bekas pemain tengah United, Paul Scholes dan Roy Keane kerana kekal di kelab itu selepas pemecatan pengendali dari Norway itu.

Sementara itu, pemangku pengurus baharu, Ralf Rangnick menyaksikan kemenangan ke atas Arsenal itu dari tempat duduk penonton di Old Trafford dan secara rasmi akan mengambil alih tugas hari ini.

“Ketika kali pertama saya di sini 15 tahun lalu, saya tidak pernah membayangkan akan menang begitu banyak trofi dan saya pastinya tidak akan lupa memori menakjubkan sebagai pemain dan staf kejurulatihan.

“Bagaimanapun selepas banyak berfikir, saya mengambil keputusan ini adalah masa yang sesuai buat saya meninggalkan kelab.

“Saya mahu mengucapkan terima kasih kepada semua pemain dan istimewa buat staf belakang tabir, bekerja untuk tempoh panjang dengan sekumpulan orang yang hebat menjadi gambaran sebenar kegembiraan saya dan saya mencipta persahabatan untuk tempoh yang panjang,” kata Carrick di laman sesawang rasmi United.

Carrick bermain 464 perlawanan buat United antara 2006 dan 2018, menang lima gelaran Liga Perdana, Piala FA, dua Piala Liga, Liga Juara-Juara, Piala Europa dan Piala Kelab Dunia.

Dia menyertai staf kejurulatihan pasukan utama selepas bersara pada 2018 dan berkhidmat di bawah Jose Mourinho dan Solskjaer. – Agensi