Talian Kasih 15999 popular semasa gelombang ketiga COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Putrajaya: Talian panas Talian Kasih 15999 mendapat perhatian ramai sejak gelombang ketiga COVID-19 bermula pada bulan September, dengan peningkatan kepada 12,240 panggilan bulan lalu daripada 6,770 yang dicatatkan sebelumnya.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata talian hotline menerima panggilan paling tinggi pada bulan April dengan 55,129 kerana pada masa itu, banyak orang panik dengan situasi COVID-19 yang baru saja melanda negara.
Dia mengatakan dari jumlah panggilan (pada bulan April), 23,767 diterima melalui telefon dan 31,362 melalui WhatsApp.

“Sekarang, ada sedikit peningkatan dibandingkan dengan gelombang pertama COVID-19, kebanyakannya aduan atau pertanyaan mengenai isu-isu semasa, moratorium pembayaran pinjaman, masalah kewangan, keperluan anak-anak dan cara untuk menjana pendapatan kerana beberapa pasangan kehilangan pekerjaan.”
Dia memberitahu hal ini kepada wartawan setelah melancarkan program Kembara Prihatin Negara 2020 yang bertujuan untuk membantu orang yang terkena wabak COVID-19, selain menyebarkan maklumat mengenai perkhidmatan dan insentif yang dilaksanakan oleh pemerintah.

Ditanya mengenai kesulitan yang dihadapi oleh rakyat Sabah dalam mendapatkan bantuan termasuk bakul makanan di kawasan Enhanced Movement Control Order (EMCO), Rina berkata, bantuan itu diedarkan berdasarkan aplikasi dan yang memerlukan.

Dia mengatakan bahawa Jabatan Kebajikan Masyarakat akan memeriksa aduan yang diterima dari semasa ke semasa, sambil menambah bahawa banyak peruntukan dari kerajaan pusat dan negeri telah disalurkan kepada mereka yang terkena wabak tersebut.
Mengenai program Kembara Prihatin Negara, dia mengatakan itu adalah inisiatif kementerian untuk turun ke lapangan di 108 daerah di seluruh negeri dalam memberikan bantuan dan layanan, menargetkan satu juta orang dan menumpukan perhatian pada kawasan umum seperti pasar, kompleks perniagaan, masyarakat setempat pusat, taman, taman perumahan dan projek perumahan rakyat.

Dia mengatakan program itu merupakan kerjasama strategik antara kementeriannya dengan Kementerian Komunikasi dan Multimedia, agensi kerajaan lain, syarikat korporat dan badan bukan kerajaan.

Source -Bernama
Malay News
National Desk