USA meluluskan Johnson & Johnson vaksin Covid-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
jonson and jonson vaccine

Washington: Amerika Syarikat pada hari Sabtu (Ahad di Malaysia) membenarkan vaksin Johnson & Johnson Covid-19 untuk penggunaan kecemasan, yang memberi negara ketiga tembakan untuk memerangi wabah yang telah membunuh lebih dari 500,000 orang Amerika.

Vaksin sekali suntikan sangat berkesan untuk mencegah Covid-19 yang teruk, termasuk terhadap varian yang lebih baru, kata Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) sebelum memberikannya lampu hijau.

“Kebenaran vaksin ini memperluas ketersediaan vaksin, kaedah pencegahan perubatan terbaik untuk Covid-19, untuk membantu kita dalam memerangi wabak ini, yang telah meragut lebih dari setengah juta nyawa di Amerika Syarikat,” kata pengawal selia AS itu. pemangku pengarah Janet Woodcock.

Dalam ujian klinikal yang besar, keberkesanan vaksin J&J terhadap penyakit yang teruk adalah 85.9 peratus di Amerika Syarikat, 81.7 persen di Afrika Selatan, dan 87.6 persen di Brazil.

Secara keseluruhan, di antara 39.321 peserta di seluruh wilayah, keberkesanan terhadap Covid-19 yang teruk adalah 85.4 peratus, tetapi menurun kepada 66.1 peratus ketika termasuk bentuk penyakit yang sederhana.
Pentingnya, analisis dari pelbagai kumpulan demografi menunjukkan tidak ada perbezaan yang ketara di antara umur, bangsa, atau orang dengan keadaan yang mendasari.

Vaksin ketiga dipandang sebagai cara penting untuk meningkatkan kadar imunisasi di Amerika Syarikat, di mana lebih daripada 500,000 orang kehilangan nyawa akibat koronavirus.
Vaksin J&J adalah yang ketiga untuk disorot di Amerika Syarikat setelah Pfizer dan Moderna diluluskan sementara pada bulan Disember.

Lebih 65 juta orang di Amerika setakat ini menerima sekurang-kurangnya satu suntikan vaksin Pfizer atau Moderna – tetapi tidak seperti vaksin J&J memerlukan hanya satu dos, dan disimpan pada suhu peti sejuk, yang menawarkan kelebihan logistik dan praktikal.

Tembakan J&J sedikit kurang melindungi daripada rejimen dua tembakan Pfizer dan Moderna, yang kedua-duanya mempunyai khasiat sekitar 95 persen terhadap semua bentuk Covid-19 dari strain coronavirus klasik.

Terdapat petunjuk, berdasarkan data awal, bahawa vaksin mungkin berkesan untuk melawan jangkitan asimtomatik – walaupun J&J mengatakan perlu melakukan lebih banyak penyelidikan untuk mengesahkan ini.
Syarikat itu telah mengumumkan bahawa ia bertujuan untuk memberikan sejumlah 20 juta dos pada akhir bulan Mac, dengan 100 juta pada bulan Jun – walaupun AS berusaha untuk mempercepat jangka masa tersebut.

Vaksin J&J menggunakan adenovirus penyebab selesema, yang telah diubah secara genetik sehingga tidak dapat meniru, untuk membawa gen protein utama coronavirus ke dalam sel manusia. – AFP

Malay News
International Desk