Malaysia tidak akan tutup penerbangan untuk pulang dari UK

dr noor hisham abdullah

Kuala Lumpur: Pemulangan dari United Kingdom akan dibenarkan masuk ke Malaysia walaupun selepas ketegangan Covid-19 yang baru dan sangat menular muncul di sana. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kementerian memerhatikan perkembangan strain virus baru ini dengan sangat dekat, dan meyakinkan rakyat Malaysia bahawa karantina masih wajib bagi semua pelancong yang masuk. Kami memerhatikan keadaan ini dengan teliti. Buat masa ini semua yang pulang dari UK mesti diuji seperti biasa dan mereka akan dikehendaki menjalani tempoh karantina selama 10 hari.

Walaupun mereka telah melakukan ujian dan itu negatif, mereka masih harus melakukan 10 hari, kerana kita tahu dalam jangka masa itu kita harus dapat mengesan virus itu jika ada di dalam badan,” katanya dalam sidang akhbar hari ini yang disiarkan dari Putrajaya. Awal hari ini, Perdana Menteri Britain, Boris Johnson mengumumkan penutupan penuh di beberapa bahagian di United Kingdom setelah varian virus Covid-19 yang baru dan ganas dikesan di London dan selatan England.

Menurut laporan berita antarabangsa, strain baru 70% lebih banyak berjangkit daripada strain semasa.
Antara negara yang telah mengumumkan penangguhan perjalanan mereka ke dan dari UK adalah: Austria, Belgia, Kanada, Perancis, Jerman, Hong Kong, India, Ireland, Itali, Israel, Belanda, Poland, Switzerland, dan Rusia. Jepun dan Korea Selatan mengatakan mereka memantau keadaan UK.

Malay News
National Desk

Scroll to Top