Pelancongan China pulih semasa Minggu Percutian Emas

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Shanghai: Agensi pelancongan dalam talian China melaporkan angka tempahan yang lebih baik daripada yang dijangkakan semasa percutian Hari Kebangsaan dan Festival Pertengahan Musim Luruh selama lapan hari, menunjukkan industri pelancongan negara itu semakin pulih dari wabakCovid-19 (coronavirus).

Agensi pelancongan dalam talian Tongcheng-eLong mengatakan bahawa tempahan hotel domestiknya telah meningkat sebanyak 40 peratus dari 1 hingga 4 Oktober, berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu.

Data dari agensi pelancongan Fliggy menunjukkan bahawa tempahan hotel di seluruh negara meningkat lebih dari 50 peratus tahun ke tahun semasa percutian, dan tempahan hotel mewah hampir dua kali ganda.

Semasa percutian, pelancong juga menunjukkan minat yang semakin meningkat dalam perjalanan darat dan lawatan berkumpulan dengan keluarga atau rakan.

Menurut Trip.com, penyewaan kereta meningkat lebih dari 50 peratus tahun ke tahun, dan lawatan berkumpulan dengan keluarga atau rakan meningkat dua kali ganda.

Data dari agensi pelancongan dalam talian juga menunjukkan bahawa pelancong di seluruh negara menggunakan cara perjalanan yang lebih pelbagai semasa percutian, dengan lawatan bertema Pesta, lawatan malam dan perjalanan ke luar bandar yang semakin popular.

Tempahan lawatan malam meningkat 27 peratus tahun ke tahun semasa percutian, menurut agensi pelancongan dalam talian Lvmama, yang menyenaraikan lawatan malam pelayaran sungai di Shanghai, Guangzhou dan Chongqing sebagai yang paling popular.

Tempat pelancongan di seluruh China menerima sejumlah 637 juta lawatan dari 1 hingga 8 Oktober, menurut Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan.

Angka itu sama dengan 79 peratus lawatan yang dilakukan pada hari raya yang sama tahun lalu.

Pendapatan pelancongan mencecah 466.56 bilion yuan (US $ 68.5 bilion), 69.9 peratus pendapatan diperoleh pada tempoh yang sama pada 2019, menurut kementerian itu.

Malay News
International Desk