PTPTN mencapai sasaran RM1.1 bilion

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mencapai sasaran deposit 75 peratus dengan kutipan berjumlah RM1.1 bilion pada Oktober tahun ini, kata ketua pegawai eksekutifnya Ahmad Dasuki Abdul Majid.

Dia mengatakan pada 31 Oktober, 4.75 juta akaun Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) baru dibuka dengan deposit berjumlah RM7.02 bilion.

“PTPTN yakin bahawa kempen” Canggihlah Simpan di SSPN “yang dilancarkan hari ini akan mendapat sambutan yang menggalakkan untuk meningkatkan deposit dan memenuhi jumlah yang disasarkan tahun ini.

Dia mengatakan demikian pada majlis Memorandum Persefahaman (MoU) antara SSPN dan My-Sutera Sdn Bhd, pengeluar peralatan sekolah jenama Canggih, yang diadakan secara dalam talian.

PTPTN telah menetapkan sasaran deposit RM1.5 bilion tahun ini.

Pada majlis itu, Pengerusi PTPTN, Wan Saiful Wan Jan dan Pengerusi Kumpulan My-Sutera Sdn Bhd, Annas Ahmad menyaksikan pertukaran MoU antara Ahmad Dasuki dan pengarah eksekutif My-Sutera, Laila Satria Suhaimi.

Dengan pelancaran kempen “Canggihlah Simpan di SSPN”, mereka yang telah membuka akaun atau membuat deposit tambahan ke dalam akaun SSPN mereka selama tempoh promosi kempen dari 1 hingga 31 Desember akan berpeluang menikmati hadiah istimewa SSPN.

Majlis tersebut juga menyaksikan PTPTN menerima sumbangan zakat perniagaan sebanyak RM30,000 dari My-Sutera dalam bentuk rancangan simpanan SSPN-i untuk orang-orang di bawah kumpulan ‘asnaf’.

– BERNAMA